Diana Horsman

Docente Hatha Yoga

Diana Horsman, Docente Hatha Yoga WoerdenEven voorstellen….

Mijn naam is Diana Horsman (8-9-1959). Ik woon sinds 1994 in Linschoten samen met mijn man Hans.

Op relatief late leeftijd ben ik met yoga begonnen; 45 was ik toen ik aan de 4-jarige opleiding in Utrecht begon. Ik was in een levensfase beland waarop het besef doordrong van de betrekkelijkheid van de dingen. Wat is nou echt belangrijk en hoe wil ik de rest van mijn leven invullen? Ook wilde ik meer weten over Oosterse filosofie en alternatieve geneeswijzen. Geheel intuïtief koos ik voor yoga. Het bleek een goede keuze!

Sinds 2009 heb ik mijn eigen yogapraktijk en geef nu 8 lessen per week, waaronder 2 bij BADU. Naast de lessen organiseer ik ook workshops, klankconcerten en yoga-verwendagen.

Wat betekent yoga voor jou?

Inmiddels is yoga voor mij een manier van leven geworden, want yoga is veel meer dan lichaamshoudingen doen op de mat. De geest trainen is veel moeilijker! Ik ga anders dan voorheen om met problemen en oordeel niet meer zo snel. Tegenslag of ziekte is niet alleen maar pech; het kan bijvoorbeeld een signaal zijn dat er iets moet veranderen. Een bloem kan tenslotte ook niet 100 dagen achtereen bloeien.  Meditatie en reflectie helpen mij daarbij. Al met al brengt yoga een zekere sprankeling aan het  leven, wat er ook gebeurt!

Hoelang beoefen je yoga?

Voordat ik in 2005 aan de yogaopleiding begon, deed ik in de middagpauze  van mijn toenmalige werk mee  met de yogalessen die daar ter plaatse werden gegeven.  Daarmee ben ik nu alweer ruim 11 jaar met yoga bezig.

Wat is je favoriete yogahouding (asana)?

Mijn favoriete lichaamshouding is de kaars. Het is een omgekeerde houding, met het hoofd naar beneden en de voeten in de lucht. Hierbij staat het lichaam op de schouders en steunt op de bovenarmen. Het is een betrekkelijk gemakkelijke houding die veel profijt levert aan o.a het hart- en bloedvaten stelsel en de schildklier (en daarmee de hormoonhuishouding). Ook geeft het rust in mijn hoofd.

Wat is het leukste om in een yogales te ervaren?

Het is zo fijn om te ervaren dat ik me altijd beter voel na een les. Zowel lichamelijk als mentaal. Maar het aller-leukst vind ik toch wel als deelnemers zelf ervaren dat ze baat ondervinden van de lessen.

Wie is jouw inspiratiebron op yoga gebied?

Dat kunnen mensen of teksten zijn. Vooral de klassieke yogageschriften maar ook eigentijdse schrijvers zoals Anodea Judith kunnen mij enorm inspireren.  Verder is het toch altijd weer de natuur – een onuitputtelijke bron van inspiratie die mij doet beseffen dat alles en iedereen met elkaar is verbonden in een allesomvattend bewustzijn.

Waar kunnen we meer over jou lezen?

www.yogadhyana.nl