Jon Doppen

Yoga Docente – Iyengar Yoga

 Jon Doppen Yogadocent bij Yoga Studio Badu Woerden
Even voorstellen….

Ik ben Jon Doppen en woon in Harmelen met man en 2 kids.  Ik ben Iyengar Yoga docent. Daarnaast werk ik parttime in de (jeugd)hulpverlening.

Wat betekent yoga voor jou?

Steeds meer eigenlijk.. Ik ben met yoga begonnen om met mijn lijf en het hier en nu bezig te zijn, maar al heel erg snel voelde ik dat de effecten van yoga ook naast de mat te merken waren. Hoe meer ik met yoga bezig ben, hoe meer ik zie dat het zich als een olievlek over mijn leven verspreid. Het wordt een lifestyle… en dat gaat helemaal vanzelf. Yoga is als een kado dat zichzelf in de loop van de tijd uitpakt. Ik ben nu veel meer bezig met genieten, gezond eten, bewuste keuzes maken etc.  Ik voel me steviger en stabieler, zowel fysiek als mentaal.

Hoe lang beoefen je yoga?

Ik ben nu ongeveer 5 jaar actief met yoga. Vanaf het eerste moment dat ik op de mat stond ben ik erdoor gegrepen. Gek genoeg heeft een altijd al wel een (kleine) rol gespeeld in mijn leven. Mijn grootvader is ook yogadocent geweest en ik kan me nog goed herinneren dat ik als kind al spelenderwijs balanshoudingen met hem deed. Ik heb altijd al interesse gehad in India en het Hindoeïsme. Mijn grootouders hebben me vaak meegenomen naar het verleden en de culturele achtergrond van India en omstreken door musea en concerten van Indiase dans te bezoeken. De olifantgod Ganesha is een figuur waar ik van kinds af aan al een binding mee had (en nog steeds heb).

Wat is je favoriete yogahouding (asana)?

Ik heb momenteel een enorme fascinatie voor Adho mukha vrksasana (handstand). Ik hou wel van een beetje pit en ik merk dat de balanshoudingen mij heel erg veel brengen. Ze zorgen ervoor dat ik letterlijk stabieler en steviger in het leven sta!

Wat is het leukste om in een yogales te ervaren?

Speelsheid en humor. Naast dat yoga heel “zen” kan zijn , ben ik er een groot voorstander van om het vooral leuk te maken. In mijn lessen staan nuchterheid, humor en veiligheid voorop.

Wie is jouw inspiratiebron op yoga gebied?

B.K.S. Iyengar! Het gebruik van props, heldere aanwijzingen, het langer vasthouden en voelen van een houding, uitlijnen en de precisie is kenmerkend voor Iyengar yoga.