Rashna Tjikhoeri

Docente Hatha Yoga, Zwangerschapsyoga en Kinderyoga

Rashna Tjikoeri hatha yoga docente bij Yoga Studio Badu WoerdenEven voorstellen….

Mijn naam is Rashna Tjikhoeri (1981). Ik ben geboren en getogen in Gouda. Al zolang ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door de connectie tussen lichaam, geest en ziel en de rol die persoonlijke ontwikkeling daarbij kan spelen. Zelf merkte ik op jonge leeftijd al dat ik sensitiever was dan mijn leeftijdsgenoten, pas later leerde ik dat hier het label hoog sensitief (HSP) op wordt geplakt. Voor mij draait alles om BewustZijn.

Zelf opgevoed als Hindoe, kwam ik op jonge leeftijd al in aanraking met yoga en meditatie. Mijn rondreis door India wakkerde mijn interesse nog verder aan. Ik leerde dat yoga en hoog sensitiviteit heel goed samen gaan en ging me verder verdiepen in hoe ik yoga en meditatie kon integreren in mijn dagelijks leven. Het resultaat: het actief beoefenen van yoga en meditatie. Ik geef lessen, workshops en trainingen op het gebied van Hatha Yoga, Aerial Yoga en Meditatie.

Wat betekent yoga voor jou?

Door het actief beoefenen van yoga leer ik elke dag een stukje meer van mezelf kennen. Het beoefenen van yoga dwingt me als het ware om bewust te zijn. In het moment te leven. Het verleden en de toekomst los te laten en puur in het moment aanwezig te zijn. Het leert me veel over mijn omgeving, maar belangrijker nog het leert me heel veel over mezelf. Ik geloof dat alle verandering van binnen begint en dat je leven een reflectie is van wat jij diep van binnen gelooft. Over jezelf, maar ook over anderen en de wereld om je heen.

Door het beoefenen van yoga leer ik naar mezelf te kijken en kom ik zeker op de mat en tijdens meditatie mijn eigen (beperkende) overtuigingen tegen. Door me hiervan bewust te zijn kan verandering tot stand komen, puur en alleen door bewust te zijn en los te laten.

Hoelang beoefen je yoga?

Weet je dat ik me dat niet eens meer kan herinneren. Ik verdiepte me op jonge leeftijd al in yoga en meditatie, maar het actief beoefenen van yoga en meditatie kwam later.

Wat is je favoriete yogahouding (asana)?

Dit verandert voor mij nog al eens en heeft te maken met de thema’s die ik op dat moment als belangrijk ervaar in mijn leven. Mijn favoriete yogahouding van dit moment is de hoofdstand. Hoe vaak ik wel niet uit deze houding ben gevallen. Bang om te vallen was ik nooit, maar ik raakte wel enigszins gefrustreerd dat het steeds niet lukte. Pas op het moment dat ik het eigenlijk wilde loslaten voor een later moment stond ik ineens. Deze houding bracht me in contact met een zeer hardnekkige beperkende overtuiging: ‘ik kan het niet’ en leerde me ‘ik kan veel meer dan mijn brein me doet geloven’.

Wat is het leukste om in een yogales te ervaren?

Het allermooiste vind ik het wanneer iemand iets over zichzelf leert tijdens de les. Iets wat ze nog niet over zichzelf wisten of iets wat ze voor onmogelijk hielden. En op mijn beurt leert de groep me weer iets over mezelf. De verbinding en wisselwerking vind ik mooi om te ervaren.

Wie is jouw inspiratiebron op yoga gebied?

Mijn inspiratie (ook op het gebied van yoga) komt van het leven, de natuur, de mens, kinderen, dieren, yoga- en meditatiestromingen, teksten, (heilige) geschriften, muziek etc. Eigenlijk is het teveel om op te noemen. Het is niet een specifiek persoon of een select aantal personen. Wat ik erg interessant vind is dat yoga op zoveel manieren toegepast kan worden en de ontwikkeling die gaande is op het gebied van yoga fascineert me.

Ik heb een zeer klassieke scholing gehad in Hatha Yoga. Hiervoor heb ik bewust gekozen. Ik ben echter heel nieuwsgierig en leergierig van aard en stel mezelf altijd open voor nieuwe dingen. En daar kan ik dan zomaar mijn inspiratie vandaan halen.

Waar kunnen we meer over jou lezen?

www.rashna.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *